FESTIVERN


El Festivern és un festival musical que es ve celebrant des de l’any 2004 de manera anual els darrers dies del mes de desembre, amb motiu de cap d’any. Aquest festival s’ha organitzat a diversos municipis del País Valencià, sempre a les comarques centrals, i es tracta d’un potent dinamitzador per als músics autòctons que canten en valencià.

El festival s’ha vingut realitzant a la localitat de Tavernes de la Valldigna des del 2011. Una ciutat que acull a les assistents amb el millor dels seus somriures, zona d’acampada gratuïta i un munt d’activitats culturals i esportives. Sens dubte, els tretze anys de trajectòria avalen al festival de cap d’any per excel·lència a les comarques centrals valencianes.

Els objectius del Festivern són la promoció i la normalització de la música en valencià, la promoció de grups novells que canten en la nostra llengua, la difusió de la música d’arrel i d’autor, i la presentació de noves tendències musicals, així com la integració del festival dins de l’entorn cultural i festiu de la localitat on se celebra cada any.

La primera edició fou a Pedreguer (la Marina Alta) el cap d’any de 2004, i des d’aleshores s’ha organitzat a diverses localitats excepte el 2009 quan l’organització el va suspendre a causa de les dificultats per trobar un espai adient. A Ontinyent (la Vall d’Albaida) se celebraren les edicions de 2005 i 2006, després vindrien Benifairó de la Valldigna (la Safor) el 2007, Alcoi (l’Alcoià) el 2008, Gandia (la Safor) el 2010 i Tavernes de la Valldigna (la Safor) el 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015, 2016 i 2017.

L’acceptació per part del públic ha fet créixer el festival edició darrere edició, consolidant el Festivern com a un esdeveniment imprescindible al calendari de la música en valencià. Tant és així que, amb els anys, s’han anat ampliant els dies de concerts i el nombre de grups participants.

La darrera edició del Festivern comptà amb les actuacions dels grups Txarango, ZOO, la M.O.D.A i Xavi Sarrià com a caps de cartell. També, però, s’apostà per la varietat d’estils amb els grups Smoking Souls, El Diluvi, Ebri Knight, Iseo & Dodosound, Tesa o Sara Lugo entre molts altres.